5 Studiekeuze tips die je niet op school leert!

Het kiezen van een studie kan voelen als een sprong in het diepe. Je scrolt door schoolwebsites, bezoekt open dagen, maar vraagt je toch af: “Hoe kies ik de juiste studie?” Bij Carrière in Beeld helpen we je met vijf praktische studiekeuzetips om de juiste studie te kiezen tijdens je middelbare schooltijd. Gebaseerd op echte ervaringen van studenten, zoals die van Bart Heesbeen, en betrouwbare data van bronnen zoals Studiekeuze123 en het UWV, zorgen deze tips ervoor dat je een studie vindt die echt bij je past.

1. Kijk verder dan de mooie websites van scholen

Scholen laten hun studies er perfect uitzien met flitsende video’s en verhalen over succesvolle oud-studenten, maar die tonen vaak alleen de leuke kanten. Dingen zoals hoge werkdruk, verplichte vakken of moeilijke toetsen worden meestal niet genoemd. Volgens Studiekeuze123 (2023) laat 60% van de scholieren zich leiden door deze online informatie, om later te ontdekken dat de studie niet past. Om teleurstellingen te voorkomen, kun je beter verhalen van studenten over studies bekijken, zoals dat van Bart Heesbeen op een studiekeuze platform zoals Carrière in Beeld, of zelf een open dag bezoeken om te zien hoe het echt is.

2. Kies een studie die past bij hoe jij leert

Iedereen leert op een eigen manier. Als je houdt van praktische projecten, zoals het organiseren van evenementen, kan een studie vol theorie, zoals Rechtsgeleerdheid, demotiverend zijn. Een onderzoek van de Onderwijsinspectie (2022) toont dat 30% van de studenten stopt in het eerste jaar omdat de studie niet aansluit bij hun leerstijl. Sommige studies focussen op groepsprojecten, andere op zelfstudie of lange essays. Bezoek daarom een open dag en vraag hoeveel praktijk of theorie in de studie zit. Een overzicht van studierichtingen op platforms zoals Studiekeuze123 en Carrière in Beeld helpt je om studies te vergelijken en te ontdekken wat bij jouw manier van leren past.

3. Let op de sfeer en begeleiding van een school

De sfeer op een school bepaalt hoe fijn je je studie vindt. Zijn de docenten betrokken? Is de school groot en bruisend of juist kleinschalig en persoonlijk? Een enquête van LAKS (2023) laat zien dat 70% van de scholieren de sfeer net zo belangrijk vindt als de inhoud van de studie. Goede begeleiding is ook essentieel, vooral als je moeite hebt met plannen of tentamens. Ga naar een meeloopdag om de sfeer te proeven en vraag studenten hoe de begeleiding is. Ervaringen van studenten geven ook een eerlijker beeld van hoe het studeren echt is.

4. Ontdek de brede carrièremogelijkheden van een studie

Eén studie kan leiden tot allerlei banen. Een studie Communicatie kan je bijvoorbeeld niet alleen journalist maken, maar ook marketeer, social media manager of PR-medewerker. Volgens het UWV (2024) zijn er in marketing en digitale media veel meer banen dan in traditionele journalistiek. Door te onderzoeken welke carrières mogelijk zijn, kies je een studie die je opties openhoudt. Een overzicht van carrière mogelijkheden helpt je bij je loopbaanoriëntatie door te laten zien welke banen aansluiten bij een studie, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

5. Praat met studenten over hun ervaringen

Wie weet er meer van studeren dan de studenten zelf? Huidige studenten kennen de studie van binnenuit en kunnen je alles vertellen over de leuke en lastige kanten, zoals toetsen, stages of drukke periodes. Een onderzoek van Studiekeuze123 (2023) toont dat scholieren die met studenten praten 65% meer vertrouwen hebben in hun studiekeuze. Ga naar een open dag en vraag bijvoorbeeld: “Wat vind je het leukst en moeilijkste aan je studie?” Of bekijk studentverhalen en video’s op platforms zoals Carrière in Beeld om een kijkje in het studentenleven te krijgen en er achter te komen wat je kunt verwachten.

Nog niet zeker van je studiekeuze?

Met deze tips ben je klaar om een studie te kiezen die bij je past. 
Wil je meer weten? 


Ontdek studiekeuze advies online en bekijk inspirerende studentverhalen en video’s op Carrière in Beeld.
 

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.